Komedie-acteren

Sommige mensen hebben van nature de lach aan hun kont hangen, anderen bereiken met veel moeite slechts zuinige beleefdheidslachjes. Waar zit hem dat in? Wanneer en waarom is iets grappig? En kun je komedie spelen als je niet de leukste bent thuis? Ja, dat kan! Komedie-acteren is namelijk een ernstige zaak en dient serieus genomen te worden.
Tijdens de workshop komedie-acteren zullen we werken aan interactie en tekstbehandeling. We passen diverse principes toe zoals understatement, herhaling en ironie. Je leert om het probleem niet uit te weg te gaan maar juist op te zoeken, zodat het publiek kan meegenieten van pijnlijke stiltes en open zenuwen. Miscommunicatie en menselijke tekortkomingen zijn een onuitputtelijke bron van vermaak.
Ervaar de kracht van timing, het belang van samenspel en omarm het conflict!


Personage-ontwikkeling

Altijd al een bepaalde rol willen spelen? Ontwikkel die rol dan gewoon zelf!
Een tot op het bot verzuurde vrijwilligster met als motto 'stank voor dank', een joviale pompbediende in gevecht met zijn sadistische neigingen of een draak van een schoonmoeder die zichzelf kwalificeert als hoog-sensitief en helder-wetend; alles is mogelijk, volg je eigen fascinatie!
Tijdens deze workshop zul je aan de hand van verschillende opdrachten leren hoe je effectief van een globaal type naar een rijk en waarachtig personage toe werkt, een mens van vlees en bloed.
Doordat we de personages in verschillende situaties zullen plaatsen, zul je ervaren dat je als speler verantwoordelijk bent voor elk personage in de groep en leer je hoe je elkaar kunt helpen bij het verrijken van het personage.
Toepasbaar bij al je toekomstige producties!


Tekstinterpretatie

In deze workshop gaan we werken met verschillende theaterteksten en leer je hoe je in duidelijke stappen van de geschreven tekst toe werkt naar waarachtige, gesproken taal. Hoe je een tekst van papier kunt laten leven. We duiken diep de tekst in om te zoeken naar de kern van het verhaal en de binnentaal die er bij hoort. De tekst die niet wordt uitgesproken is minstens zo belangrijk. Het is de bedoeling dat je als acteur de tekst zo eigen maakt, dat het lijkt alsof je het voor de eerste keer bedenkt en uitspreekt. Pas als de tekst glashelder voor je is, en als je van elke tekst weet vanuit welk motief deze wordt uitgesproken, kun je er mee aan de slag op de vloer. Pas dan kun je vrijheid en plezier in spel ervaren, want dan is alles mogelijk!
We zullen werken met monologen en scenes van verschillende toneelschrijvers. Daarnaast is het ook mogelijk om zelf teksten in te brengen.


Presentatietraining / Auditietraining

Moet je binnenkort spreken in het openbaar en heb je daar slapeloze nachten van?
Een toespraak op een bruiloft, een speech voor een collega, een lezing voor een zaal vol onbekenden of een presentatie voor een kritische jury; voor veel mensen is dit aanleiding tot grote paniek. Niet bevordelijk als er gepresteerd moet worden! Angst en zenuwen zijn vervelend en afleidend voor zowel de spreker als de toehoorder. Als alle ogen op je gericht zijn ben je juist gebaat bij rust en zelfvertrouwen.  Tijdens deze training werken we 1 op 1 aan jouw presentatie of auditie en zorgen we er samen voor dat je je publiek onverschrokken en met zin tegemoet zal kunnen treden, met geloof in eigen verhaal en presentatie.


Ervaringen van spelers en eerdere deelnemers vind u hier

Heeft u interesse in een van bovenstaande workshops? Meer informatie over data , kosten en mogelijkheden via info@jannekefranke.nl of 06-41209597